Pages

Wednesday, September 29, 2010

Ikan Patin Masak Tempoyak

Tinggal kepala je kat mak dia utk buka pose ptg smlm! Sib baik tak jadi batu belah!
Ok, ni cite masak lak, semlm lunch kluar awal sikit jam 11.30pg to 12.30ptg sb nt ada meeting, rush balik rumah, boleh masak ikan patin gulai tempoyak, ada la dalam 4 ketul I buat sb takut tak sedap, ni first time cuba sb cari resipi kat internet. Ntah tak hengat dr mana N3 blogger yg I dpt tp resipi dia camni la:-

Ikan patin dipotong, bersih dan rendam dlm asam jawa
10 biji cili padi
1/2 inci kunyit hidup
serai (dititik)
4 sudu besar tempoyak (adik ipar kasi)
daun kesom
garam, gula, asam keping (ikut kesesuaian)
minyak utk tumis (sikit)

tumbuk halus kunyit dgn cili padi, then tumis dlm minyak panas, masuk serai yg dititik, masak sekejap, masuk tempoyak yg dicampur dgn air, masuk daun kesom, masuk ikan dan asam keping, biar menggelegak sekejap. then last masuk garam, gula. walla! yus makan trus tghari tuh! hehe..tanya cukup ke masinnya sb I puasa, dia kata ok..{tak ckp sedap pun - tp tau dah perangai dia kalau sedap tak disebutnya!} Mlm tadi buka puase rasa la sikit sb dah tinggai kepala je kat mama dia ni, hmmm sedap jugak aku masak ek, sampai menjilat pinggan (yarabbi tak baik aih)..keh keh!

No comments:

Post a Comment