Pages

Wednesday, September 29, 2010

New n3 - Gardening

this time nak share ttg gardening I. so far memang i ni suka menanam since kecil lagi, dah praktik bertahun2 tp tak pernah la plak nak masuk n3 gardening kat dlm blog post ni. Now, this blog macam dah jadi diari I lak.

last time masa dok kat TTDI Jaya Shah Alam, I dah cuba xtvt gardening ni, tanam pokok kuinin kat depan rumah, kacang botol la, kacang panjang la, mangga la, serai/daun bawang, sawi to sah cakap la, kat bhgn ruang belakang rumah jd tmpt eksperimen I.. hehe syok layan hobi gardening ni.

now, kat rumah skrg, I cuba la tanam apa2 yg patut..pokok daun salam aka serai kayu, pokok lada burung (arwah abah bagi), pokok pandan, daunbawang (just recent tanam). opis mate nak benih pokok serai kayu, las week i try potong bahagian yg ada tunas, celup dalam akar enhancer, hari ni hari ke4, I tengok masih tak layu.

layan gambar2 yg i amik pg tadi..



2 comments:

  1. daun kari, pandan pelengkap masakan melayu. ~bangchik dan kakdah.

    ReplyDelete
  2. Pasti Yan pandai memasak sebab ada serai dan pandan. Untuk menanam serai, letak saja dalam bekas yang mengandungi air selama seminggu and akar akan keluar cepat, kemudian baru tanam di tanah. Tak payah letak akar enhancer. Serai-ni memang tanaman asli kita.

    ReplyDelete