Pages

Friday, August 12, 2011

Alzheimer

What is alzheimer? U all boleh baca kat utusan ni.  Masa blogwalking kat blog dr hans tadi, terjumpa article pasal septic shock.

Arwah mak 9 tahun terbaring atas katil disebabkan oleh penyakit Alzheimer dan artritis. Suatu hari tu sebelum kejadian, arwah pernah jatuh, tak sedar then terus tak nak bangun-bangun lagi. Before that dah keluar tanda-tanda yang mak ni selalu terlupa letak barang kat mana, nak pakai telekung ayah kene betulkan, exactly macam budak kecik je gayanya.

When mak kene admit kat hospital (duduk kat rumah yong masa yong kene operate buang tyroid kali kedua) disebabkan oleh serangan jangkitan kuman dalam paru-paru (pneumonia), 4 hari mak duduk kat CCU, lepas tu bermula la septic shock ni, lepas satu-satu malfunction terjadi mula2 jantung mak tak berfungsi dengan elok, then high blood pressure, then buah pinggang pula tak berfungsi, lastly mak meninggal sebelum waktu asar hari Jumaat 16 Sept 2005.

No comments:

Post a Comment